Hanko - Unelmien Välietappi     

 

Hanko – Unelmien välietappi
 
’… kesäisin kaupunkilaiset muuttavat suurin joukoin saaristoon nauttiakseen raittiista meri-ilmasta ja  - vedestä tai kohentaakseen kolhiintunutta terveyttään. ’ (Jonatan Reuter 1906)
Hankoniemi kohoaa merestä Manner-Suomen eteläisimpänä kohtana. Osalle se on koti, osalle se on lomaparatiisi. Ja maamme historian eri vaiheissa välietappi matkalla tulevaisuuteen, sateenkaaren tuolle puolen, useimmiten pois puutteesta.
 
Täällä ovat kautta aikojen monet kulttuurit kohdanneet, tarkkailleet toisiaan ja myös sulautuneet. Täältä on lähdetty Atlantin taakse. tänne on pysyvämmin tai väliaikaisesti tultu töihin tehtaaseen maaseudun tyhjentyessä. Myös sota on siirrellyt alueen ihmisiä tahtomattaan paikasta toiseen. Kaikilla kulkijoilla ja muuttajilla on omat tarinansa, toteutuneet ja toteutumattomat haaveensa.
 
Hangossa voi hyvin pohtia eroa saaristolais-  ja merimiesvalssin välillä kuunnellessaan Hanko (Eila) valssia – ja nauttia tutusta melodiasta erittelemättä näiden nuottien juuria; venäläisiä romansseja, ruotsalaisia saaristolaissäveliä ja saksalaisia iskusäveliä.
 
Tutustumme joihinkin kohtaloihin joista kertovat arkistoista kaivamani dokumentit. Hangon kylpylästä Amerikan raitille, Hyvonin tytöistä nykyiseen Hankoon.
 
Tervetuloa kokemusmatkalle!
 
Kristian Åberg
 
Maailman ensi-ilta 3.11.2013   Pituus 65 min
  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Kristian Åberg ,
  • Leikkaus: Ilkka Rautio
  • Esityspaikka ja aika: Kino Olympia 3.11.2013 kello 12.00
  • Ikäraja: S