Polish shorts

Puolalaisen lyhytelokuvan parhaita Hotel Bulevardin Bar Komisar. (A-oikeudet)
 
 
Krakow Film Festival on yksi Euroopan vanhimmista lyhytelokuvalle, animaatiolle ja dokumenttielokuvalle omistetuista festivaaleista. Täällä aloittelivat uraansa sellaiset dokumenttielokuvan mestarit kuin Krzysztof Kieślowski, Andrzej Fidyk ja Marcel Łoziński. Krakovassa löivät itsensä läpi myös animaation suuret nimet: Ryszard Czekała, Jerzy Kucia, Julian Antoniszczak, Piotr Dumała ja Zbigniew Rybczyński. Polish Shorts on Krakovan Filmifestivaalin tekemä kooste erityisesti Puolan Elokuvaviikkojen käyttöön. Se sisältää viime vuosien mielenkiintoisimpia lyhytelokuvia, dokumentteja ja animaatioita. Ne ovat tuoreita ja kiehtovia ja ennen kaikkea ne haastavat katsojan näkemään maailmaa uudesta näkökulmasta. Näytöksen kesto 115min. Elokuvissa on englanninkielinen tekstitys. 
 
Elokuvat ja ohjaajat
 
Fences (Płoty) Animaatio / 7min. / Puola 2015 
Ohjaaja: Natalia Krawczuk
Häkissä istuva lintu, lapsi leikkikehässä, kaksi koiraa aidan  kummallakin puolen. Kaikenlaiset seinät ja aidat seuraavat  meitä elämämme alusta loppuun. Jokainen meistä käsittelee niitä omalla tavallaan. Onko todellakin  tarpeellista erottaa naapuri aidalla? Elokuva pohtii “aitojen” roolia elämässämme, niin todellisten kuin niiden, jotka ovat olemassa vain mielikuvituksessamme.  
 
Super unit (Superjednostka) / Dokumentti / 20min. / Puola 2014 
Ohjaaja: Teresa Czepiec
Superjednostka on valtava kerrostalo suunniteltu "kotien koneeksi". Jopa kolme tuhatta ihmistä voi asua rakennuksen 15:ssä  kerroksessa. Hissi pysähtyy vain joka kolmannessa kerroksessa, joten asukkaiden on käveltävä lukuisten käytävien ja sokkeloiden läpi asuntoon päästääkseen. Dokumentin päähenkilöt asuvat tässä superrakennuksessa ja käyvät siellä läpi elämänsä tärkeitä hetkiä; synkkiä tunteita, jotka synnyttävät odotuksia ja täyttyneitä tai toteutumattomia unelmia. 762 ovea ja 762 tarinaa. Elokuva avaa niistä vain muutamia.
 
Starting point (Punkt wyjścia) / Dokumentti / 25min. / Puola 2014 
Ohjaaja: Michał Szcześniak
Aneta kapinoi 19 vuoden iässä. Hän joutui vankilaan murhasta. Yhdeksän vuotta myöhemmin, vielä vankilassa ollessaan, hän saa työtä hoitajana. Joka päivä hän lähtee vankilasta hoitokotiin huolehtiakseen reumasta kärsivästä Helenasta. Puhuessaan vanhan naisen kanssa, Aneta tajuaa kuinka paljon hänellä on vielä edessään elämässä. Aneta alkaa uskoa itseensä juuri ennen lähestyvää  tärkeää testiä. 
 
Domestication (Udomowienie) / Animaatio / 6min. / Puola 2015 
Ohjaaja: Sylwia Gaweł 
“Domestication” kertoo erikoisesta riippuvuudesta ihmisen ja  hänen lemmikiensä välillä. Päähenkilö - eksoottisten matelijoiden keräilijä - asuu akvaarioiden keskellä. Rehevien kasvien ympäröimänä hän huolehtii eläimistään valvoen kuitenkin tarkasti niiden käyttäytymistä. Eräänä päivänä hän tuo kotiin kaimaanin,  joka rikkoo miehen huolella luoman harmonian. Animaatiossaan Sylwia Gaweł käsittelee ihmisrodun ylemmyyttä ja tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman kesyttämisen ongelmaan.
 
Daughter  (Córka) / Fiktio / 25min. / Puola 2015 
Ohjaaja: Tomasz Wolski
Tarina äidistä ja tyttärestä, jotka eivät ole vuosiin pitäneet yhteyttä. Kun käy ilmi, että pieni Weronika, lapsenlapsi ja tytär, ei palannut koulusta kotiin syntymäpäivänään, naiset päättävät etsiä häntä yhdessä huolimatta jännitteistä heidän välillään. Kriisi ja useat autossa yöllä vietetyt tunnit laukaisevat pitkään piilotettuja tunteita ja provosoivat keskustelua äidin ja tyttären välillä. 
 
Creatures (Kreatury) / Animaatio / 10min. / Puola 2015 
Ohjaaja: Tessa Moult-Milewska
Groteski rakkaustarina Haroldista ja Matyldasta, kahden ihmisen  pilakuvasta, jotka yrittävät kohdata sosiaalisen hyljeksinnän. He aloittavat taistelun manipuloidakseen rivot kuvansa paremmiksi. Ohjaaja on saanut inspiraatiota Roald Dahlin, Lotte Reinigerin ja Edward Goreyn teoksista. Hän tuo meidät arvaamattomaan ja  eklektiseen maailmaan täynnä tummaa mielikuvitusta, kysyen lopuksi keitä elokuvan päähenkilöt itse asiassa edustavat?  
 
Objekt  (Obiekt) / Dokumentti / 15min. / Puola 2015 
Ohjaaja: Paulina Skibinska
Object on luova ja abstrakti kuvaus vedenalaisesta etsinnästä. Toiminta tapahtuu kahden maailman - jäätikön ja vedenalaisen maailman välillä. Tarina kerrotaan pelastusryhmän ja rannalla odottavien tavallisten ihmisten näkökulmasta katsottuna. 
 
La Etiuda / Fiktio / 7min. / Puola 2015 
Ohjaaja:: Martin Rath
Vanki murhaa vartijansa ja yrittää piilottaa ruumiin metsään.  Erään naisen todistaessa tapahtumia, tappaja alkaa jahdata  häntä. Vastoin kaikkia odotuksia, nainen kieltäytyy joutumasta  helpoksi uhriksi. Käy ilmi, että ruumiin hävittäminen ei olekaan  niin helppoa.
 
Esitysajat: 4.-6.11. 2016 Non stop  Hotel Bulevard , Bulevardi 8