OHJELMA
HOTELLI REGATTA

Ohjelmisto

Hangon elokuvajuhlat 2019

To 31.10. KINO OLYMPIA

 

’Tarina alkaa arjesta’

 

klo 18.00

VARDA BY AGNES       Ranska 2019      115’       K12

Agnes Varda nautti elämästä, joka hetkestä, myös kipeistä. ’Jokainen päivä, jokainen tapaamani ihminen saa minut vakuuttuneeksi siitä, että tämä on elämisen arvoista.’ VARDA BY AGNES on leikkimielisesti koottu testamentti, jossa yleisö pääsee jakamaan Vardan huiman, elämän pituisen tutkimusmatkan kokemuksia. Tekstitetty suomeksi.

 

klo 20.15

Lee Cronin: The Hole in the Ground  Irlanti/Suomi 2019    90’   K16

Lee Croninin esikoisohjaus on lupaava. Elokuva pitää katsojan valppaana ja tarjoilee yllätyksiä. Cronin hallitsee kauhuelokuvien kuvakielen ja käyttää sitä luovasti. Vaikuttavan tunnelman luovat hienot näyttelijäsuoritukset. Vakuuttavan roolin elokuvassa tekevä Kati Outinen kertoo elokuvan teosta näytöksen aluksi. Tekstitetty suomeksi.

 

Pe 1.11.   KINO OLYMPIA

 

’Vanhemmuus on valittava joka päivä uudelleen’

 - Kore-eda Hirokazu -

 

 klo 17.30

Alkufilmi: Intohimon askeleita   Suomi   2019    12”

Dokumentti Soulasmaan Baletti- ja liikuntakoulun rehtorista Hannele Soulasmaasta.  Suunnittelu ja toteutus: Metropolian Elokuva- ja televisioalan opiskelijat.

 

Tiina Lymi: Tarhapäivä    Suomi 2019      86’

Yksinhuoltaja Antti Pasasen ja tarhaikäisen Paavon päivät sujuvat mukavasti. Antin ystävä Enni joutuu pitkäksi aikaa sairaalaan ja Ennin tytär Terttu muuttaa Antin ja Pasin luo siksi aikaa. Pasanen on ihan pihalla niin tyttölasten tarpeista kuin omista tunteistaan Ennin suhteen. Elokuvan tuottaja Markus Selin esittelee elokuvan.

 

klo 20.00

Kore-eda Hirokazu: Shoplifters – Perhesalaisuuksia   Japani 2018   121’   K12

Osamun perhettä ole tavanomainen; pieni poika on koulutettu näpistelijäksi. Vanhin tytär strippaa. Mutta heitä yhdistää kiintymys, lämpö ja läheisyys. Perhe ottaa huolehtiakseen hylätyn tytön. Odottamaton tapahtuma tuo perheen salaisuudet julki ja tapahtumat koettelevat heidän yhteishenkeään. Erinomainen tilaisuus tutustua yhteen nykyelokuvan kiinnostavimmista ohjaajista. Tekstitetty suomeksi.

 

La 2.11.   KINO OLYMPIA

 

"henkilökohtaisia ja silti helposti jaettavissa”

-Kanerva Cederström-

 

klo 11.00

DOKUMENTTI JA TEKIJÄ

Kaksi elokuvaa, yksi näytös - ohjaaja paikalla

Kanerva Cederström

Kaksi enoa         Suomi 1991        46’

Paavo Cederström katosi sodassa. Myöhemmin hänestä tehtiin havaintoja Venäjältä. Paavon äiti sai myös postia tuntemattomasta osoitteesta Neuvostoliitosta. Oikeastaan enoja on kaksi. Yksi kuoli nuorena miehenä sodassa hukkumalla. Toisen kohtaloa jäljittävät elokuvan tekijät sisarten tyttäret Irina Krohn ja Kanerva Cederström. Elokuva tutkii myös sodan vaikutuksia elämään ja tunteisiin, kotona ja rintamalla.

 

Trans-Siberia      Suomi 1998       58’

Lähes hypnoottisen intensiivinen kuvaus matkasta Siperian vankileireille. Junamatka kestää kahdeksan päivää, mutta matkan kohteena on vuosikymmenien historia. Junamatka on tausta, jota vasten kahden leirivangin - kirjailija Andrei Sinjavskin ja opettaja Amalia Suden muistot heijastuvat.

 

Eva Kanerva Cederström on suomalainen elokuvaohjaaja, joka on laajentanut elokuvan kerronnan rajoja.  Hänen tyylinsä kehittyi pohdiskelevaksi, jopa runolliseksi esseeksi. Keskeiseksi teemaksi nousi poliittinen lähihistoria Vuonna 2001 hänet palkittiin elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Cederström toimi Helsingin Taideteollisessa Korkeakoulussa dokumenttielokuvan professorina vuosina 2003–2010.

Sampsa Laurinen esittelee ohjaajan ja haastattelee häntä.

 

 

 

’Kuka määrittelee kuka minä olen’

 

klo 13.45

Agnieszka Smoczynska: Fugue     Puola, Ruotsi, Sveitsi 2018    100’    K16

Alicja palaa kahden vuoden harhailun jälkeen kotiinsa ja alkaa selvittää mitä hänelle oikein tapahtui. Hän kieltäytyy käyttäytymästä odotusten mukaisesti. Alicijalle vapaus on irtaantumista hänelle tarjotuista menneisyyksistä. Alicijaa näyttelee Gabriela Muskała, joka on myös elokuvan käsikirjoittaja.

Tekstitys englanniksi.

 

klo 15.45

Arttu Haglund: Poissa       Suomi 2019      91’

Elokuva, joka esiteltiin Sodankylän filmifestivaalinohjelmassa näin: On kuin Stephen King olisi tarttunut miehen ahdistukseen. Liimatehtaassa työskentelevä kiteeläinen perheenisä Matti tuntee olevansa jumissa elämässään. Eräänä päivänä kaikki kuitenkin muuttuu: selittämätön kyky vie Mattia lopulta ympäri maailman. Miten tämä vaikuttaa mieheen, entä perheeseen. Poissa on elokuva vapaudenkaipuusta. Onko se itsekästä? Ohjaaja Arttu Haglund kertoo itserahoituksella tuotetun elokuvan tekemisestä.

 

klo 17.45

Sophie Hyde: Animals       UK 2019     109’

Elokuvan Dublin on sekä arkisen maanläheinen että kimaltavan dekadentti.

Laura ja Tyler eivät ole kovin miellyttäviä ihmisiä, mutta loistavien näyttelijöiden tulkitsemat, monitahoiset naiset hurmaavat puolelleen – ja saavat himoitsemaan vaatevarastoaan. Animals kuvaa paitsi haparoivaa aikuistumista ja vastuun ottamista, myös läheisriippuvaista ystävyyttä. Ikävän menneisyyden taakseen jättänyt Tyler haluaisi pitää kiinni Laurasta ja heidän yhteisestä elämäntyylistään. Englanninkielinen.

Elokuvan rahoitukseen ovat osallistuneet suomalaiset Ari Tolppanen ja Mikko Leino. Mikko Leino avaa näytöksen.

 

klo 20.00

Benedikt Erlingsson: Woman at war   Islanti 2018      101’

Joku repii alas maisemaa pilaavia voimalinjoja. Poliisit eivät osaa epäillä hiirulaismaista Hallaa vaan pidättävät epäonnisen turistin. Ulkomaisten sijoittajien innon hiipumisesta huolestuva hallitus kiristää jahtia, ja Halla vastaa samalla mitalla. Sodan keskelle saapuu vastaus vuosien takaiseen hakemukseen: Hallaa odottaa Ukrainassa pieni adoptiotyttö. Mutta voiko hän pelastaa sekä maailman että lapsen? Sitä ihmettelee myös taustakuorona tapahtumia kommentoiva muusikkojoukko. Pohjoismainen elokuvapalkinto 2018. Suomeksi tekstitetty.

 

 

 

SU 3.11.   KINO OLYMPIA

 

”Tunsin olevani Euroopan ytimessä… miten ylipäätään kuvata, miten se tunnelma ilmenee?”

-Reetta Huhtanen-

 

klo 11.00

DOKUMENTTi JA TEKIJÄ

Reetta Huhtanen: Aatos ja Amine - Gods of Molenbeek    Suomi, Belgia 2019      73’

Paikka on yksi Brysselin köyhimmistä asuinalueista, mm. ’jihadismin kotipesäksikin” kutsuttu. 6-vuotiaille pojille Aatokselle ja Aminelle se on tavallista kotiseutua. Pojat vilistävät pitkin pihoja ja katuja ja puntaroivat elämän isoja kysymyksiä kuten sitä, millainen jumala on paras. Aatos haluaisi löytää itselleen oman jumalan ja etsii sellaista roolileikkien avulla muun muassa kreikkalaisista muinaisjumalista. Suomeksi tekstitetty.

Reetta Huhtanen on helsinkiläinen elokuvantekijä. Hän on valmistunut Taiteen maisteriksi dokumentaarisen elokuvan maisteriohjelmasta. Hänellä on myös kandidaatin tutkinto sosiologiassa ja filosofiassa. Hänellä on ” kyky havaita absurdit piirteet käsillä olevan ilmiön puitteissa, kyky katsoa sitä omasta hiukan vinosta näkökulmastaan…” Hän on ohjannut elokuvat: Kuppikunta / The Coffee Break, jonka aiheena on kolme ikuista opiskelijaa, Talousennustajat / Economic Forecasters, joka tarkasteli talouselämän tutkimattomia teitä.

 

 

Kulttuuri on kooste sosiaalisen pelin kirjoittamattomista säännöistä.

Kulttuuriset piirteet ovat opittu, ei periytyvä asia.

 

klo 12.45

Jafar Panahi: Kolme naista    Iran 2018       100’    K12

Nuori tyttö netissä pyytää apua, hänen vanhempansa ovat estäneet häntä opiskelemasta Teheranin draamakoulussa. Behnaz Jafari suuttuu ja lähtee etsimään tyttöä ohjaaja Jafar Panahin kanssa. Behnaz on itse näyttelijä. Itsemurhalla uhanneen tytön kohtalo selviää. Panahi jatkaa miesten johtaman elämäntavan tarkkailua. Omassa kotikylässään hän tallentaa patriarkaalista arkea - naisen paikka on kotikeittiössä, miehet tapaavat teepannun ympärillä, ja puhuvat ’tärkeitä’, naiset pysyvät kodeissaan.

Tätä Panahi kuvaa yht’aikaa ankaran kriittisesti sekä lämmöllä ja kauniisti. Paradoksin täydentää se, että ohjaaja on kaiken aikaa sekä työkiellossa että kotiarestissa.

Kolme naista palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta käsikirjoituksesta. Suomeksi tekstitetty.

 

 

 

klo 15.00

Alan Elliott, Sydney Pollack: Amazing Grace   USA1972/ 2018    89’

Tammikuussa 1972 soul-musiikin kuningatar Aretha Franklin esiintyi ikimuistettavasti New Temple Missionary Baptist –kirkossa Los Angelesissa. Tästä syntyi konserttielokuva ja legendaarinen livealbumi Amazing Graze.  Elokuvaa ei teknisistä syistä koskaan julkaistu. Nyt, 47 vuotta myöhemmin, se on saatu restauroitua. Suomeksi tekstitetty.

 

 

Terra incognita, tuntematon maa. Mikä siellä odottaa?

 

klo 17.00

Espen Sandberg: Amundsen     Norja 2019      125’      K12

Suuri seikkailu, armoton draama. ”Kukaan ei ole koskaan seisonut pisteessä, joka on täysin vastakkaisessa suunnassa verrattuna paikkaan, jossa todella haluaisi olla.”  Admundsen päiväkirjassaan. Elokuva kertoo intohimosta vallata tuntematon, voittaa luonto ja toiset naparetkeilijät. Se on myös hurja tragedia. Kohtalo, jonka hän aiheutti itselleen ja muille uhratessaan kaiken näille jäisille erämaille saavuttaakseen unelmansa - vain huomatakseen, ettei ole mitään löydettävää.  Tekstitetty suomeksi.

 

 

MA 4.11.   KINO OLYMPIA

 

tango nuevo   -  urbaani, kiihkeä, viiltävä ja surumielinen

 

klo 17.30

Daniel Rosenfeld: Piazzolla - The Years of The Shark   Argentiina  2018      93’

Intiimi henkilökuva argentiinalaisesta bandoneon-soittajasta ja säveltäjästä Astor Piazzollasta, joka mullisti tangon. Ensimmäistä kertaa legendaarisen Astor Piazzollan arkistot julkistetaan. Tuloksena mukaansatempaava, elokuvallinen henkilökuva maailmankuulusta säveltäjästä. Elokuva taiteesta, perheestä, narsismista ja luomisen mysteereistä…  Tekstitetty englanniksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merisali

 

 

La 2.11.   REGATTA

 

 

’Kaatuvien hallitusten kronikoitsija’

 

klo 13.30

Raúl de la Fuente, Damian Nenow: Another Day of Life   Belgia, Puola, Saksa… 2018       85’    K16

Animaatio vie katsojan keskelle Angolan itsenäistymispyrkimyksiä ja sisällissodan kauhuja. Elokuva pohjaa puolalaisen Ryszard Kapuścińskin (1932–2007) reportaasikirjaan vuodelta 1975. Kapuścińskille Angola oli avainkokemus, joka kasvatti lehtimiehestä kirjailijalegendan. Erityisen vaikuttavasti tekijät onnistuvat kuvaamaan hetket, jolloin ympäröivän maailman mielettömyys tunkeutuu raportoijan päähän ja mieleen.

Animaatiota katkovat lyhyet haastattelut, joissa ääneen pääsevät Kapuścińskin tunteneet angolalaiset ja kollegat. Elokuva kertoo päähenkilön itsetuhoisesta matkasta Angolan syvään etelään. Animoinnissa käytetty tekotapa (rotoskooppi) on yhtäaikaisesti vieraannuttava ja lähentävä: sodan kaaoksen ja kuvotuksen välittämiseen se on omiaan, kuten nähtiin jo elokuvan ilmeisessä esikuvassa, Ari Folmanin kulttianimaatiossa Waltz with Bashir (2008).  Kapuścińskia pidetään yhtenä merkittävimmistä siirtomaavallan purkautumisen kuvaajista ja kolmannen maailman näkökulmien tunnetuksitekijöistä. Kapuściński on sanonut, että häntä kiinnostaa kaikkein eniten maailman vähittäinen, niin mentaalinen kuin poliittinenkin dekolonisaatio. Hän kirjoitti mm. Iranin shaahin hovista ja Etiopian jumalkeisari Haile Selassiesta. Ja raportoi neuvostoimperiumin synnystä ja tuhosta. Englanninkielinen.

 

 

klo 15.30

THE FUTURE IS FEMALE   Norja 2018  97’  K16

FILMS FROM THE NORWEGIAN FILM SCHOOL

Neljän lyhytelokuvan kokonaisuus, jonka tekijät ovat The Norwegian Film School -elokuvakoulun oppilaita. Tarinoissa liikutaan allasbileistä orgasmiongelmiin, käsitellään ystävyyttä, rakkautta ja seksiä.

She-Pack: Anarkia kukoistaa allasbileissä kun tyttöryhmä koettelee rajojaan.

The Culture: Arvid on töissä konserttitalossa, jossa juhlitaan uuden esityksen ensi-iltaa. Kun Arvidin sisko varastaa valokeilan, tämän pahimmat puolet nousevat pintaan.

How Was It For You?: Sophia ei ole koskaan saanut orgasmia, Ina feikkaa, Idun ei vaan koskaan tule. Kolmen naisen yksilöllisiä tarinoita yhdistää kysymys ’oliko sulla hauskaa.’

 Sara’s Intimate Confessions: Vankkarakenteisen, 181-senttisen Saran pahin pelko on olla liian iso. Hän alkaa käsittelemään näkemyksiään rakkaudesta, seksistä ja feminiinisyydestä juttelemalla vulvansa kanssa.

Englanninkielinen.

 

 

 

Rock, rakkaus ja Leningrad. Kesä 1981

 

klo 17.30

Kirill Serebrennikov: KESÄ (Leto) Venäjä 2018  126’

Serebrennikovin elokuva on kolmiodraama, vapaudenkaipuun manifesti sekä kertomus unelmien jahtaamisesta. Viktori Tsoin tarina on kuin slaavilainen Almost Famous.

Led Zeppelinin ja David Bowien jalanjälkiä seuraavan nuoren Viktorin elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän tapaa idolinsa Miken ja tämän vaimon Natashan. Kesä (Leto) on elegia uuden aallon rockmusiikille, rakkaudelle ja sille, millaista on olla kaksikymmentä 80-luvun alun Leningradissa. Elokuva kertoo todellisista bändeistä Zoopark ja Kino — niiden sekä mm. Iggy Popin ja Lou Reedin musiikki tulkitaan rajulla voimalla. Serebrennikov on vangittu poliittisten mielipiteittensä vuoksi. Tekstitetty suomeksi.

 

 

SU 3.11. REGATTA

 

klo 12.30

Olivier Assayas: Rivien välissä    Ranska 2018     108’     K12

Olivier Assayasin uusi kirpeä ja veitsenterävä ihmissuhdekomedia.

Alain on menestynyt pariisilainen kirjakustantaja. Hän on tehnyt yhteistyötä kirjailija Leonardin kanssa vuosikausia ja he ovat läheisiä ystäviä. Siksi Alainille on erityisen vaikeaa kertoa, että Leonardin uusi kirja on julkaisukelvoton. Asia, josta Alainin vaimo on täysin eri mieltä. Hän on vakuuttunut, että kyseessä on Leonardin suuri mestariteos…

Rivien välissä on Kesähetket ja Clouds of Sils Maria -elokuvat ohjanneen Assayasin uusin elokuva. Tekstitetty suomeksi.

 

klo 15.00

Celine Sciamma: Portrait of a lady on fire - Nuoren naisen muotokuva Ranska 2019   119’    K12

Ehdoton mestariteos. Sen kuvaama kahden naisen välinen jännite painuu katsojan mieleen. Céline Sciamma tarkastelee naisen roolia katseen kohteena ja taiteen objektina, rakkauden myyttejä ja kohtaloa. Hän näyttää, miten tuttu kuva muuttuu, kun katsojana ja kertojana on toinen nainen.

1700-luvun Bretagnessa nuori muotokuvamaalari Marianne kutsutaan maalaamaan kihlajaiskuvaa ikätoveristaan Héloïsesta. Tytön äiti vannottaa, että työ on tehtävä salaa, sillä kapinallinen Héloïse vastustaa avioliittoaietta eikä suostu istumaan mallina. Mariannen on esiinnyttävä seuraneitinä. Kävelyillä tuulisilla rannoilla hän tarkkailee kohteensa jokaista kasvonpiirrettä ja elettä. Ja Héloïse katsoo takaisin. Vähä vähältä naisten välille kasvaa yhteys, jännite ja halu. Tekstitetty suomeksi.

 

 

 

 

 

 

HOTELLI BULEVARD            Bulevardin ja Bistro Allén tapahtumiin vapaa pääsy!

 

Kino nonstop - katso kun haluat, titta när du vill

pe / fre  1.11.    KLO 18.00 - 21.00

la / lör    2.11.   KLO 15.00 - 21.00

 

 

DEN FINLANDSSVENSKA FILMENS JUBELTURNÉ

Finlandssvenska kortfilmer  (77 min)

 

 

Pia Andell: Matchen  (2018, 15 min)

Psykologinen draama.  Kaksi keski-ikäistä naista tenniskentällä. Tunnin ottelu. Miten vastata psykologiseen, jopa likaiseen peliin? Onko aina pakko pysyä rauhallisena?

En allvarlig komedi om tennis eller måste man alltid hålla god min i elakt spel. Hanna (Nina Hukkinen) och Johanna (Milka Ahlroth) träffas för första gången i ett omklädningsrum inför en amatörmatch i tennis. Spelet börjar innan de ens hunnit ut på planen.

tekstitys englanniksi

 

Catarina Diehl: En arg mors bekännelser (2018, 6 min)

Hän pelkää kolmea asiaa: hermojensa menetystä, omien lastensa satuttamista ja muuttumista samanlaiseksi kuin hänen oma kaltoinkohteleva ja väkivaltainen äitinsä oli.

Direkt efter att jag tagit i barnen så hårt att de börjar skrika så inser jag att jag måste samla mig. Och känslan efter det är oftast att jag behöver hjälp.

Catarina Diehl on kirjoittanut muistiin kertomuksen ja ohjannut näytellyn dokumentin  aiheesta.

tekstitys suomeksi

 

Anna-Sofia Nylund: Vem plockar upp skärvor efter... (2012, 15 min )

“En ole ollut rakastunut yhteenkään elämäni mieheen. En tiedä mitä rakkaus on.” 66-vuotias nainen tarkastelee elämäänsä. Näemme muistojen muovautuvan outojen yökerhokokemusten ja vieraiden miesten kanssa vietettyjen hotelliöiden kautta. Ne eivät ole suoneet kokijalleen minkäänlaista lohtua tai turvaa. Taiteilija Pauliina Turakka Purhosen räsynuket esittävät naista viisi-, kolme- ja kuusikymmenvuotiaana.

En gammal kvinna berättar sitt livs historia. För det mesta är det ingen trevlig berättelse och via dockor får vi uppleva hennes liv… hur  falska ens förväntningar kan vara.

tekstitys englanniksi

 

Antonia Ringbom: Sinnebilder:  ( 2017 )

Tanken bakom dokumentäranimationerna Sinnebilder är att minska stigmat kring mentala problem och psykisk ohälsa.  Det här är en sida av mänskligheten som vi gärna kunde förhålla oss öppnare till. Att helt enkelt lära oss se psykiskt sjuka människor som något annat än deras sjukdom.

Dokumenttianimaatioita, joiden tarkoitus on purkaa mielenterveysongelmiin liittyvää leimautumista ja häpeää. On tärkeätä ymmärtää sairastuneen ihmisen olevan paljon muutakin kuin sairautensa.

Allesammans åtta delar.

 

Varg ( 6min )   Kiusattu

En varg. Hoppas bli bättre på att glömma det förflutna. Skolmobbare gjorde mitt liv till ett helvete. Känner mej nog jätte-ensam. Försöker knuffa mej till att gå fram till mänskor, Det lyckas ibland.

 

Katt ( 6 min )    Masennus

Jag skulle vara en katt, en siames. Min grundsjukdom är depression. Jag har inte alltid orkat vara närvarande för mina barn. Öka öppenheten! Så många lider i tysthet.

 

 

Andreas Westerberg: För allas bästa (2019, 14 min )

För allas bästa undersöker hur vi, de individualiserade, ska hantera gemensamma beslut i en värld där förvirringen kring det gemensamma och det individuella verkar producera den värsta gemensamma nämnaren.

Mitä tehdä kun ansioitunein hakija yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi ilmoittaa olevansa Paholainen. Eettisiä ongelmia kun päätöksenteossa keskustelu korvataan automatisoiduilla prosesseilla ja tekoälyllä.

tekstitys englanniksi

 

Niklas Lindgren: Språkfrågan (2017, 13 min )

Suomenruotsalainen mies kärsii ummetuksesta. Hänen vaimoaan huolestuttaa ruotsinkielisten palveluiden tila Suomessa. En politisk bajskomedi om svenskspråkig service i dagens Finland.

tekstitys suomeksi

 

 

 

 

 

Etusivu         Ohjelma         Info           Liput      Olympian Ystävät ry 

Etusivu         Ohjelma         Info        Liput       Olympian Ystävät ry

Tietosuojaseloste

copyright 2019 Hangon Elokuvajuhlat/Olympian Ystävät ry
OHJELMA
HOTELLI REGATTA
KINO OLYMPIA
copyright 2019 Hangon Elokuvajuhlat/Olympian Ystävät ry
OHJELMA
HOTELLI REGATTA
KINO OLYMPIA
copyright 2019 Hangon Elokuvajuhlat/Olympian Ystävät ry
copyright 2019 Hangon Elokuvajuhlat/Olympian Ystävät ry
OHJELMA
KINO OLYMPIA
HOTELLI REGATTA