HANGÖ FILMFESTIVAL 2024
Dagens två hjältar – Hangö 150 och Shakespeare 460 år!
I begynnelsen var det meningen att Hangö skulle växa till en storstad. Huvudgatorna byggdes breda för framtida spårvagnstrafik och för att arbetare och resenärer med tungt bagage lättare skulle nå hamnen, järnvägsstationen, hotellen och stadens centrum. Det blev inte så. Ännu i våra dagar får staden ibland besök av stora visionärer som föreställer sig Hangö som en oas året runt. Den ofta milda, blöta och snöfria vintern, med sina uppfriskande snöblandade stormar, tvingar visionerna i en annan inramning. Kino Olympia, i hjärtat av staden, erbjuder färgstarka upplevelser oberoende av årstiderna, till exempel Kurosawas monumentala klassiker Ran, som inleder festivalen, eller lördagens eftermiddagsföreställning, där den indiska sommaren med sina Bollywood-danser ger en överdos av sinnlighet.
Men hur skulle Hangö kunna se ut vid den aktningsvärda åldern av 460 år? Kommer klimatförändringarna att tvinga världens befolkning att flytta till bördigare regioner ytterst i söder och norr? Om livsbetingelserna bevaras, kanske får vår lilla stad en dag sina spårvagnar, skyskrapor, universitet, elektriska ansjoviskraftverk, sin hästpoloarena och rymdstation. Kanske läser miljonstadens invånare Karin Collins Hangö-trilogi och drömmer om forna tidernas öde stränder; kanske de småskrattar, när en av romanens huvudpersoner undrar, var de 30 000 sovjetmedborgarna skulle rymmas på den ockuperade udden. Mer information om ockupationstiden i Hangö och om Gangut-myten i dagens Ryssland bjuder söndagens dokumentärfilm som också gästas av regissören KJ Koski och historikern Tuomas Tepora. Hangös
jubileumsår firas med små överraskningar, och temat kulminerar i Matti Ijäs tragikomedi, där Kristiina Elstelä och Martti Suosalo vinner en Napakymppi-resa till den vilda sydspetsen.
Teatermannen William Shakespeares (1564–1616) gåspenna är lika vass idag som på hans tid. Hans
komedier får oss skratta, hans tragedier genomskådar insiktsfullt både aktuella och världshistoriska
konflikter. Vi får se, hur Hamlet ger röst åt skådespelare som har flytt från Ukraina och åt det
traumatiserade tyska folket efter andra världskriget.
På fredagens premiärplats presenterar Hangö filmfest Hannaleena Haurus pinfärska kortfilm i Shakespeares anda. På lördagens Kinokonsert slungar den multidisciplinära musikern Mikko Perkola publiken till Shakespeares dagar med ackorden av en tidsmaskin som kallas viola da gamba, när på den vita duken glöder en italiensk stumfilmversion av Shakespeares En vintersaga. Lördagskvällen avslutas med Shakespeares komedi Som ni vill ha det, inspelad på Globe Theatre och regisserad av Thea Sharrock.
Som nyhet utnyttjar vi Kino Olympias vinbar och café med smaker och erbjudanden i filmernas anda. Överraskningar väntar!
Välkommen på bio,
Sampsa Laurinen
I samarbete med
Ansvarig arrangör för Hangö Filmfestival är Olympian ystävät ry.