HANGÖ FILMFESTIVAL 2023 – Havet, det gemensamma och det enda

Hangö filmfestival erbjuder filmer med havstema från en tidsresa som sträcker sig 111 år tillbaka i tiden. En samling med över 20 filmer väcker frågor om hur havet har påverkat våra levnadssätt, drömmar och
förhoppningar, och om hur det mår idag.

Havet är sig inte längre likt. Längs med kustområden, där fiske i årtusenden var den viktigaste näringen, har nu turismen blivit alltmer utmärkande som inkomstkälla. Samordningen av turism och lokal kultur har inte alltid gått smidigt när hotell och andra byggprojekt omformar de hemtrevliga landskapen som har lockat resenärer från när och fjärran. Därför är det uppfriskande att se hur sammanstötningen mellan turismen och det lokala livet har upplevts i andra länder, som t.ex. i fiskebyn i Cornwall, som vi får besöka i den karismatiska och tragikomiska filmen Bait (2019) av Mark Jenkin.

Vi bekantar oss återigen med flera kvinnliga regissörer, som hittills är alltför okända i Finland, som t.ex. Helena Wittmann, respekterad mästare inom slow cinema, Karin Pennanen som arbetat i Norge, och den norsk-samiska Sissel Bergh, som förtätar historien om jordens biosfär i två nästan ordlösa kortfilmer, vilka kan ses i söndagens visning Myternas hav. Havens tillstånd beskrivs även av Liz Garbus i hennes porträtt av havsbiologen Jacques-Yves Cousteau.

I Kinokonsert-serien besöker vi filmhistoriens tidiga gryning då Léonce Perrets mångfacetterade psykologiska stumfilm Hafsklippornas hemlighet (1912) lyser upp bioduken, ackompanjerad av den välkända jazzperkussionisten Mika Kallio och mezzosopranen Päivi Viitanen.

Vi vill också utmana andra festivaler att rädda sina tittare från anonyma hissmelodier i biograferna. Framöver väljer vi passande inledningsmusik till varje föreställning från ett brett internationellt sortiment.

I Hangö är stränderna kända för att vara öppna för allmänheten. Inte ens Mannerheim fick specialtillstånd att köpa Lilla Tallholmen helt till sig själv. I samma anda erbjuder festivalens program något för alla: den knasiga men upplyftande svenska komedin SOS – en segelsällskapsresa (1988), den internationellt prisbelönta finländska barnfilmklassikern Vänskapens ö (1984), samt fulländade klassiker, nyheter, oväntade möten och framför allt färgsprakande ögonblick för att förgylla de mörka kvällarna i november.

Välkommen till Kino Olympia!

Sampsa Laurinen


I samarbete

Ansvarig arrangör för Hangö Filmfestival är Olympian ystävät ry.
Kontaktperson: Sampsa Laurinen, 045 134 2882