COMANDANTE

Edoardo De Angelis, Italia/Ranska 2023
122 min
Kieli: italia, tekstitys: englanti

Toinen maailmansota. Lokakuun 1940 puolivälissä Italian sotalaivaston sukellusvene Comandante Cappellini upottaa Pohjois-Atlantilla belgialaisen aseistetun kauppa-alus Kabalon. Cappellinin komentaja Salvatore Todaro tekee päätöksen, joka tulee jäämään historiankirjoihin: hän käskee pelastaa 26 veden varaan joutunutta belgialaista ja lähtee keskellä sotaa viemään heitä turvaan, vaarantaen oman ja miehistönsä hengen.

Vuoden 2023 Venetsian elokuvajuhlat avannut Edoardo De Angelisin (s. 1978) paljon keskustelua herättänyt suurelokuva nähdään Hangossa tuoreeltaan ja Suomen ensiesityksenä.

Comandante on Edoardo De Angelisin erittäin onnistunut yritys ottaa eräs modernin merisodankäynnin kuuluisimmista tapauksista lähtökohdaksi moraaliselle faabelille, joka meidän päivinämme näyttäytyy palopuheena. Ja mikä lienee elokuvan opetus meidän ajallemme? Se, että ketään ei saa jättää pulaan avomerelle; että kulttuuri merkitsee aina vaihtoa ja sekoittumista; ja että yksin usko naapurimme hyvyyteen voi viedä meitä eteenpäin ihmisinä. – Olaf Möller, Filmihullu

Kino Olympia, sunnuntai 19.11. klo 17:30     Liput á 10 €  

Ohjaus: Edoardo De Angelis
Käsikirjoitus: Edoardo De Angelis, Sandro Veronesi
Päärooleissa: Pierfrancesco Favino, Massimiliano Rossi, Johan Heldenbergh, Arturo Muselli
Kuvaus: Ferran Paredes Rubio
Musiikki: Robert Del Naja
Levittäjä: True Colours (Italia)

Näytöstä on tukenut yhteistyökumppanimme Italian kulttuuri-instituutti Helsingissä